Алматы қаласының Әуезов ауданының
санитариялық-эпидемиологиялық
бақылау басқармасының басшысы
Исембаева Асима Бақытжановна
санитариялық-гигиеналық бақылау,
техникалық регламенттер талаптарының
сақталуын бақылау бөлімінің бас маманы
Әскер Перизат Бауыржанқызы
Дезинфекция, дезинсекция мен дератизацияны ұйымдастыруға және жүргізуге қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар.
Қоғамдық денсаулықты қорғаудың негізгі бағыттарының бірі – инфекциялық аурулардың алдын алу мақсатында дезинфекция, дезинсекция және дератизация шараларын дұрыс ұйымдастыру және жүргізу. Бұл шаралардың уақытылы әрі тиімді жүргізілуі халықтың санитариялық-эпидемиологиялық әл-ауқатын арттыруға, жұқпалы аурулардың таралу қаупін төмендетуге мүмкіндік береді.
Дезинфекция – инфекцияның таралу көздерін жоюға бағытталған іс-шаралар кешені. Оның мақсаты – қоршаған орта нысандарында, заттарда, ауада болатын патогенді микроорганизмдерді жою.
Дезинсекция – жәндіктерден (мысалы, маса, шыбын, тарақан) арылту шаралары. Бұл жәндіктер көп жағдайда түрлі аурулардың механикалық тасымалдаушылары болып табылады.
Дератизация – кеміргіштерді (тышқан, егеуқұйрық) жоюға арналған шаралар. Кеміргіштер оба, туляремия, лептоспироз сияқты қауіпті аурулардың қоздырғыштарын тарата алады.
2024 жылғы санитариялық-эпидемиологиялық зерттеулер деректері бойынша, мекемелер мен тұрғын үйлерде дезинфекциялық және дератизациялық іс-шараларды уақтылы және сапалы жүргізу жұқпалы аурулардың 35%-ға төмендеуіне ықпал еткені анықталған. Дезинфекция, дезинсекция және дератизация ұйымдастыруға және жүргізуге қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2022 жылғы 29 шілдедегі №ҚР ДСМ-68 бұйрығында регламенттелген.
Негізгі санитариялық-эпидемиологиялық талаптар:
-Дезинфекциялық құралдар тек қана рұқсат етілген, қауіпсіздігі расталған заттар болуы тиіс.
-Өңдеу шаралары микробиологиялық ластану қаупі жоғары орындарда (ауруханалар, мектептер, тамақ өнеркәсібі нысандары) жүйелі түрде жүргізілуі қажет.
-Дезинфекция әдістері (ылғалды, аэрозольды, камералық) өңдеу мақсаты мен нысан ерекшелігіне сай таңдалуы тиіс.
-Жәндіктердің көбею ошақтарын жою (мысалы, су жиналатын жерлерді құрғату, азық-түлік қалдықтарын уақытылы тазалау).
-Химиялық препараттарды қолдану барысында санитариялық қауіпсіздік шараларын сақтау.
-Жәндіктерге қарсы алдын ала жоспарлы күрес жұмыстарын ұйымдастыру.
-Кеміргіштердің мекендейтін жерлерін анықтап, улау шараларын жүйелі түрде жүргізу.
-Тұрғын үйлер мен мекемелерде санитариялық тәртіп сақтау, азық-түлікті дұрыс сақтау.
-Тексерулер кезінде кеміргіштердің бар-жоғына бақылау жүргізіп, нәтижелер бойынша шара қолдану.
Инфекциялық аурулардың алдын алуда дезинфекция, дезинсекция мен дератизация шараларын тиімді ұйымдастыру – қоғамдық денсаулықты қорғаудың ажырамас бөлігі болып табылады.