Home » статьи » Жазғы кезеңде балалардың демалысын, сауықтырылуын және жұмыспен қамтылуын ұйымдастыру туралы

Жазғы кезеңде балалардың демалысын, сауықтырылуын және жұмыспен қамтылуын ұйымдастыру туралы

Жазғы кезеңде балалардың демалысын, сауықтырылуын және жұмыспен қамтылуын ұйымдастыру туралы

Балалардың жазғы балалар сауықтыру ұйымдарында болу және оларды тамақтандыру қауіпсіздігін қамтамасыз ету мәселелері өзекті болып қала береді, өйткені олар жаппай тамақтан улану мен ішек инфекцияларының туындау бөлігінде жоғары санитариялық-эпидемиологиялық қауіп төндіреді.

Лагерьдің жұмысқа дайындығы лагерьдің санитарлық ережелердің талаптарына сәйкестігін бағалаумен, балалардың денсаулығының нашарлауына әкелмейтін оңтайлы тұру, тамақтану, медициналық қызмет көрсету жағдайларын жасаумен анықталады.

Жазғы сауықтыру лагерлеріне қойылатын талаптар Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің міндетін атқарушының 2022 жылғы 10 тамыздағы № ДСМ-78 бұйрығымен бекітілген «балалардың сауықтыру және санаторий объектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар» санитариялық қағидаларымен регламенттелген.

Сонымен, бірінші кезекте, маусымдық жазғы сауықтыру жөніндегі қызметті жүзеге асыратын әрбір заңды және жеке тұлғаның объектінің Санитариялық қағидаларға сәйкестігі туралы қорытындысы болуға міндетті.Санитарлық ережелерде көрсетілгендей, лагерь аумағы қоршалған болуы керек. Бұдан басқа, объект қауіпсіз ауыз сумен, ыстық сумен, кәрізбен, жарықпен, желдетумен қамтамасыз етілуі тиіс.

Барлық үй-жайлар таза болуы тиіс, жуу және дезинфекциялау құралдарын қолдана отырып, күнделікті тазалау жүргізілуі тиіс. Кеміргіштер мен жәндіктерге қарсы іс-шаралар ашылмас бұрын жүргізілуі керек. Объектілердің жиһаздары мен жабдықтары балалардың жас ерекшеліктеріне сәйкес болуы тиіс.

Балалардың белсенді өсуі жазда болады. Осыған байланысты балалардың тамақтануы ұтымды және физиологиялық ерекшеліктерді қанағаттандыруы керек.  Бұл объект басшысы бекіткен перспективалық мәзірді құруды қарастырады. Калория бойынша перспективалы мәзірге енгізілген тағамдар балалардың энергия шығындарын толтыруы керек. Тамақ өнімдері мен азық-түлік шикізатын қабылдау олардың сапасы мен қауіпсіздігін куәландыратын құжаттар болған кезде жүзеге асырылады.

Объектінің жауапты тұлғалары тамақтану пунктіне қабылданған өнімнің сапасын, өнімді сақтау шарттары мен мерзімдерінің сақталуын, тәуліктік үлгіні дұрыс таңдау мен сақтауды, тамақ дайындау технологиясының сақталуын, жекелеген қызметкерлер мен асхана кезекшілерінің гигиеналық ережелерді сақтауын тексереді. Дайын тағамдарды тарату медицина қызметкерінің дайын тағамдардың сапасына органолептикалық бағалау жүргізгеннен кейін жүзеге асырылуы керек.Күн сайын ас блогында дайын өнімнің тәуліктік сынамасы қабылдануы тиіс.

Медицина қызметкерлері сырқаттанушылықты азайтуға және балалардың денсаулығын жақсартуға бағытталған сауықтыру іс-шараларының кешенді жоспарын әзірлеуі қажет. Бұдан басқа, үй-жайларды, аумақтарды, жүзу және спортпен шұғылдануға арналған орындарды дайындауды, балалардың денсаулығын динамикалық бақылауды, қызметкерлердің дене шынықтыру, сауықтыру, профилактикалық медициналық тексерулерін уақтылы жүргізуді қадағалау. Барлық қызметкерлердің жұмысқа жіберілгені туралы белгісі бар жеке медициналық кітапшалары болуға міндетті.

 

Об организации отдыха, оздоровления и занятости детей в летний период
Вопросы обеспечения безопасности пребывания детей в летних детских оздоровительных организациях и их питания остаются актуальными, так как представляют высокий санитарно-эпидемиологический риск в части возникновения массовых пищевых отравлений и кишечных инфекций.
Готовность лагеря к работе определяется оценкой соответствия лагеря требованиям санитарных правил, созданием оптимальных условий проживания, питания, медицинского обслуживания, которые не приведут к ухудшению здоровья детей.
Требования к летним оздоровительным лагерям регламентированы санитарными правилами «Санитарно-эпидемиологические требования к детским оздоровительным и санаторным объектам», утвержденными приказом и.о. министра здравоохранения Республики Казахстан от 10 августа 2022 года № ДСМ-78. Кратко остановимся на настоящих санитарных правилах.
И так, на первую очередь, каждое юридическое и физическое лицо, осуществляющее деятельность по сезонному летнему оздоровлению, обязаны иметь заключение о соответствии объекта санитарным правилам.Как указано в санитарных правилах, территория лагеря должна быть огорожена. Кроме того, объект должен быть обеспечен безопасной питьевой водой, горячим водоснабжением, канализацией, освещением, вентиляцией.
Все помещения должны быть чистыми, должна проводиться ежедневная уборка с применением моющих и дезинфицирующих средств. Следует проводить перед открытием мероприятия против грызунов и насекомых. Мебель и оборудование объектов должны соответствовать возрастным особенностям детей.
Активный рост детей приходится в летний период. В этой связи питание детей должно быть рациональным и удовлетворять физиологические особенности.  Это предусматривает составления перспективного меню, утвержденного руководителем объекта. Блюда включенные в перспективное меню по каллорийности должен восполнять энергозатраты детей. Прием пищевых продуктов и продовольственного сырья осуществляется при наличии документов, удостоверяющих их качество и безопасность.
Ответственные лица объекта проверяют качество принятой на пункт питания продукции, соблюдение условий и сроков хранения продукции, правильность выбора и хранения суточного образца, соблюдение технологии приготовления пищи, соблюдение гигиенических правил отдельными работниками и дежурными столовой. Раздача готовых блюд должна осуществляться после проведения органолептической оценки качества готовых блюд медицинским работником.Ежедневно на пищеблоке должна приниматься суточная проба готовой продукции.
Медицинским работникам необходимо разработать комплексный план оздоровительных мероприятий, направленных на снижение заболеваемости и улучшение здоровья детей. Кроме того, следить за подготовкой помещений, территорий, мест для занятий плаванием и спортом, динамическим контролем за здоровьем детей, своевременным проведением физкультурных, оздоровительных, профилактических медицинских осмотров работников. Все работники обязаны иметь личные медицинские книжки с отметкой о допуске к работе.

 

Спикер Қасымхан Алпысбайұлы

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *. Required fields are marked *

*